Grupul digital Meta, care controlează Facebook, urmează să se confrunte cu procese din partea statelor americane care o acuză că alimentează problemele de sănătate mintală în rândul adolescenților prin crearea de dependență de platformele sale Facebook și Instagram, conform deciziei unui judecător federal din California.
Judecătoarea districtuală din Oakland, Yvonne Gonzalez Rogers, a respins cererea Meta de a respinge afirmațiile făcute de mai multe state americane în două procese separate intentate anul trecut, unul care implică mai mult de 30 de state, inclusiv California și New York, iar celălalt intentat de Florida, scrie Reuters.
Statele solicită ordine judecătorești împotriva presupuselor practici comerciale ilegale ale Meta și solicită daune financiare momentan nespecificate.
Rogers a decis să impună unele limite pretențiilor statelor, fiind de acord cu Meta că o lege federală cunoscută sub numele de Secțiunea 230 care reglementează platformele online ar proteja parțial compania. Cu toate acestea, Rogers a constatat că statele au prezentat suficiente detalii despre presupusele declarații înșelătoare făcute de companie pentru a permite ca cea mai mare parte a cazului lor să continue.
Judecătorul a respins, de asemenea, moțiunile formulate de Meta, TikTok (ByteDance), YouTube (deținut de compania mamă a Google, Alphabet) și Snap (deținută de Snapchat) pentru a respinge procesele legate de vătămări corporale intentate de mai mulți reclamanți individuali. Celelalte companii nu sunt inculpate în procesele intentate de statele americane.
Hotărârea lui Rogers deschide calea pentru ca statele și alți reclamanți să caute mai multe dovezi și să intenteze proces. Nu este o decizie finală cu privire la fondul cazurilor lor.
„Meta trebuie să fie trasă la răspundere pentru răul foarte real pe care l-a provocat copiilor aici în California și în întreaga țară”, a declarat procurorul general al Californiei, Rob Bonta.
Avocații reclamanților individuali au salutat hotărârea ca „o victorie semnificativă pentru tinerii din întreaga țară care au fost afectați negativ de platformele de socializare, dăunătoare și adictive”.
Un purtător de cuvânt al Meta spune că compania nu a fost de acord cu decizia judecătorului în general și că a „dezvoltat numeroase instrumente pentru a sprijini părinții și adolescenții”, inclusiv noi „conturi pentru adolescenți” pe Instagram cu protecții suplimentare.
Un purtător de cuvânt al Google a numit acuzațiile „pur și simplu neadevărate” și a spus că „să le oferim tinerilor o experiență mai sigură și mai sănătoasă a fost întotdeauna ceva esențial pentru munca noastră”.
Celelalte companii de social media nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.
Sute de procese au fost intentate de diverși reclamanți care acuză companiile de social media că construiesc algoritmi care creează dependență și care duc la anxietate, depresie și probleme de imagine corporală în rândul adolescenților și nu îi avertizează pe utilizatori cu privire la riscurile acestora.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: